Ubat untuk parasit: rawatan yang betul untuk helminthiasis

Kehadiran parasit di dalam badan membawa kepada akibat kesihatan yang serius. Ini termasuk perkembangan alergi, keletihan umum dan penurunan pertahanan imun, keadaan hipovitaminosis dan anemia, serta gangguan sistem saraf, neurosis, insomnia dan kurang selera makan. Rawatan yang betul yang diarahkan terhadap parasit, larva dan telurnya, serta penggunaan ubat-ubatan yang akan memulihkan proses metabolik yang terganggu oleh kehadiran tetamu yang tidak diundang di dalam tubuh, dapat menghilangkan semua manifestasi ini.

Menghilangkan parasit: prinsip umum

doktor menetapkan ubat untuk parasit untuk seorang lelaki

Pertama sekali, rawatan bertujuan untuk membersihkan badan cacing dan larva mereka sepenuhnya. Sekiranya sekurang-kurangnya satu parasit kekal di dalam badan, ia boleh menyebabkan jangkitan semula. Ubat-ubatan sendiri sangat diperlukan di sini, dan ini disebabkan oleh fakta bahawa banyak parasit disebarkan melalui tangan yang kotor. Dalam hal ini, walaupun pesakit telah minum ubat untuk parasit, tetapi pada masa yang sama mengabaikan peraturan kebersihan diri dan selalu berhubungan dengan sumber parasit (orang atau haiwan), jangkitan semula cepat sangat mungkin .

Oleh itu, rawatan parasit terdiri daripada dua komponen wajib:

  • Penggunaan ubat-ubatan parasit untuk membuangnya dari badan.
  • Pencegahan jangkitan semula (kebersihan diri, pembasmian kuman rumah, barang dan permukaan peribadi, rawatan semua anggota keluarga, haiwan peliharaan).

Di samping itu, seringkali terdapat keperluan untuk terapi tambahan untuk gangguan yang disebabkan oleh parasit disebabkan oleh kehadirannya di dalam badan.

Rawatan terhadap parasit

berjumpa doktor untuk parasit di dalam badan

Asas terapi terhadap parasit yang telah dijumpai di dalam badan adalah penggunaan ubat antiparasit. Ubat-ubatan ini boleh mempengaruhi kedua-dua orang dewasa dan telur serta larva mereka. Pemilihan ubat-ubatan terhadap parasit harus ditangani secara eksklusif oleh doktor setelah menerima hasil semua pemeriksaan yang diperlukan dan menilai keadaan umum pesakit. Pemberian ubat-ubatan parasit untuk rawatan dan pencegahan cacing adalah dilarang, dan ini disebabkan oleh beberapa faktor. Pertama, semua ubat melawan parasit tergolong dalam kumpulan khas agen kemoterapi, ia mempunyai kesan toksik yang kuat pada organisma hidup. Dan tubuh manusia tidak terkecuali dalam hal ini. Dos atau pemilihan ubat yang salah boleh merosakkan hati atau ginjal, dan sama sekali tidak membahayakan helminth.

Kedua, doktor mengira dos berdasarkan umur dan berat badan, menggunakan ubat untuk melawan parasit dalam jangka pendek dan dos maksimum yang dibenarkan dan selamat.

Ketiga, menurut hasil analisis, ubat untuk parasit dipilih, yang akan efektif dalam kes ini, kerana berbagai jenis cacing (serta larva dan telurnya) mati akibat pelbagai jenis ubat.

Ubat untuk parasit: klasifikasi ubat

menetapkan ubat untuk parasit

Dadah yang mempengaruhi parasit dan bentuk larva mereka, telur, dibahagikan, bergantung kepada kesan pada kumpulan cacing tertentu, menjadi beberapa kelas.

Kumpulan pertama adalah ubat parasit yang mempengaruhi kelas nematoda. Mereka dibahagikan kepada dua subkelas:

  • Ubat-ubatan yang aktif melawan nematoda usus.
  • Dadah yang bertindak pada spesies nematoda ekstraintestinal.

Kumpulan kedua merangkumi ubat-ubatan yang mempunyai kesan buruk terhadap kelas cestode. Mereka juga tergolong dalam dua subkumpulan:

  • Ubat yang bertindak pada parasit usus.
  • Dadah yang membawa kepada pemusnahan cestode di luar lumen usus.

Kumpulan ketiga merangkumi semua ubat-ubatan terhadap parasit yang bertindak pada kebetulan. Mereka juga dibahagikan kepada subkategori:

  • Ubat yang bertindak pada parasit usus.
  • Dadah yang membawa kepada pemusnahan cestode di luar lumen usus.

Tempat khas dihuni oleh ubat-ubatan dari kumpulan keempat, yang tergolong dalam spektrum tindakan yang luas. Ini bermakna bahawa ubat penahan parasit akan berkesan terhadap kebanyakan cacing yang diketahui.

Terapi pelengkap: merawat alahan, meningkatkan kesejahteraan

ubat untuk parasit dalam badan

Sebagai tambahan kepada rawatan antiparasit, ubat sering digunakan untuk memperbaiki keadaan pesakit, menormalkan kesejahteraan dan memberi kesan pengukuhan umum. Di samping itu, kerana alergi badan yang kuat ketika dijangkiti parasit, rawatan alergi dengan agen tertentu juga ditunjukkan. Alergi berlaku sebagai tindak balas terhadap penembusan dan pembiakan parasit, asing bagi tubuh, ia boleh bertambah buruk semasa kematian parasit secara besar-besaran. Oleh itu, antihistamin kadang-kadang diresepkan sebagai pencegahan berlakunya alergi terhadap latar belakang rawatan helminthiasis.

Untuk melegakan keracunan, buang produk buangan dan antigen dari parasit, terutamanya jika terdapat alergi yang jelas, semasa mengambil ubat antelmintik, pengambilan antihistamin dan sorben serentak ditunjukkan. Lebih-lebih lagi, terapi penyedutan dan anti-alergi bermula kira-kira tiga hari sebelum mengambil ubat utama dan berterusan sekurang-kurangnya 5 hari selepasnya.

Selalunya, helminthiases menyebabkan gangguan flora mikroba usus, dan oleh itu disarankan untuk menggunakan produk susu yang ditapai, makanan tumbuhan dan cara pencegahan probiotik untuk memulihkan biocenosis normal. Semasa rawatan, ada baiknya mengecualikan makanan yang menjengkelkan, makanan berat, makanan yang padat dan protein yang berlebihan dari diet. Yang paling berguna ialah sup dan rebusan sayur ringan, bijirin dan produk tenusu. Penting untuk mengambil banyak cecair untuk membuang toksin dari badan secara aktif.